Underhållsansvar

Bostadsrättshavaren respektive föreningens inre underhållsansvar

(§§ 32 och 34 i föreningens stadgar)

I en bostadsrättsförening gäller i stora drag att bostadsrättsinnehavaren ansvarar för det inre underhållet av den egna bostaden medan bostadsrättsföreningen ansvarar för resten. Eftersom gränsdragningen ibland kan vara svår att göra finns här en mer detaljerad genomgång av de delar som behöver underhållas. Det som behandlas i denna information är ansvaret för normalt underhåll och reparation. Ansvarsfördelningen kan bli annorlunda när det är fråga om reparationer efter skada. Vad gäller underhållsansvar för utrustning, installationer m.m. som tillförs bostaden utöver grundstandard genom tillval vid inflyttning eller senare är huvudprincipen att ansvaret åligger bostadsättshavaren.

De grundläggande reglerna för hur ansvaret fördelas mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren finns i 7 kap. i bostadsrättslagen och i föreningens stadgar.

Innebörden av bostadsrättshavarens underhållningsskyldighet är att denne dels ska vidta de reparationer som behövs, dels svara för kostnaderna för åtgärderna. Bostadsrättshavaren är alltså skyldig att på egen bekostnad ombesörja tapetsering, målning och andra reparationer så att lägenheten hålls i "gott skick".

Reparationer efter brand eller vattenledningsskada svarar bostadsrättshavaren för om skadan uppkommit genom eget vållande, vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom.

Samma ansvar har bostadsrättshavaren för någon som han inrymt i sin lägenhet eller för någon som där utför arbeten för hans räkning.

I samband med större underhålls- och ombyggnadsåtgärder kan bostadsrättsföreningen åta sig att på föreningens bekostnad utföra vissa underhållsåtgärder som normalt åligger bostadsrättshavaren.