Värme

Vårt hus är uppvärmt med fjärrvärme och leverantör av fjärrvärmen är Stockholm Exergi.

2007 byttes värmecentralen mot en till storleken betydligt mindre anläggning än den tidigare som var från 70-talet. Effekten är dock densamma trots att den tar mindre plats.

Elementen i lägenheterna är utrustade med termostater vilket innebär att dessa reglerar värmen på elementet till att alltid vara enligt ett beslutat värde.
I några enstaka fall kan elementet istället vara utrustat med handratt utan termostatfunktion.

De avkännare som styr värmen sitter utanför huset.
På hösten uppfattar man det gärna som att värmen inte är igång men det beror på att det ofta är varmt på dagen och när det sedan blir kväll så känns det kyligt. Systemet kan inte ställa om så fort utan det tar ett tag för värmen att komma ut i lägenheterna och då är det snart nästa dag och varmt ute igen vilket gör att systemet stänger av igen. Ofta gäller detta när temperaturen ute är runt 5 grader.

Värmen bör vara ca 21 i lägenheten då elementen är fullt påskruvade. Om man vill ha svalare kan man sänka med hjälp av termostatratten. Värmen ska mätas mitt i rummet, vid väggar, fönster och golv blir temperaturen ofta lägre.

Vid problem med värmen i lägenheten finns några saker att undersöka först innan styrelsen kontaktas:

  1. Är elementet fritt (det sitter inget elementskydd, hänger inga gardiner eller står inga möbler framför det)
  2. Är elementet påskruvat och varmt (det ska vara varmare upptill och lite svalare nertill)
  3. Är fönster och fönsterdörrar täta eller kommer kall luft in på andra ställen än via inluftventilerna. Otäta fönsterdörrar skapar lätt golvdrag vilket gör att det känns kallare.
  4. Om man sover med öppet fönster bör elementet stängas av och dörren till sovrummet hållas stängd. Annars blir lätt hela lägenhetens ytor (väggar, golv och tak samt möbler och inredning) nedkylda och förutom att det blir kallt i hela lägenheten så tar det också längre tid att värma upp lägenheten igen.

Tips för att spara på värmen i lägenheten:

  1. Vid vädring vid kall väderlek, stäng av elementen i rummet och vädra snabbt
  2. Då du reser bort, sänk temperaturen på elementen (det mår även blommorna bra av)
  3. Duscha hellre än att bada
  4. Duscha snabbt och stäng gärna av vattnet då du tvålar in dig
  5. Diska inte under rinnande vatten, det går åt mycket energi för att värma vattnet

Tips för att spara på värmen utanför lägenheten:

Se till att ytterportarna hålls stängda vid kall väderlek. Detta gäller även innerdörrarna som fungerar som en värmesluss. På sommaren får vi istället ett svalt trapphus om vi håller dörrarna stängda.